Vigselns symboler

 
 
I Sverige och många andra länder är det tradition att brudparet går fram tillsammans, som en symbol för att kvinnan själv väljer sin man och mannen själv väljer sin kvinna. Men som med mycket annat så påverkas man av amerikansk kultur, där bruden överlämnas av sin pappa. Det kan vara värt att fundera över symboliken i handlingen. Ursprungligen handlar det om att ansvaret för kvinnan lämnas över från fadern till mannen och härstammar från tiden då kvinnor inte var myndiga.
Jag om nån påverkas massor av alla romantiska filmer man sett. Tycker att det är så vackert att ledas fram av sin pappa, trots symboliken i detta. Så, så får det bli!
 
 
Vigselringen ingår i den kyrkliga vigselceremonin. Ringen, med sin slutna cirkel, är i sig en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Det äkta guldet symboliserar äkta kärlek som aldrig rostar.
 
 
En brudklänning måste inte vara vit, men den vita färgen på klänningen symboliserar traditionellt oskulden.
Även brudslöjan är en traditionell symbol för brudens oskuld.
 
 
Brudkronan symboliserar jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan. Under 1800-talet började man använda myrtenkronor. En mor planterad ofta en myrten till sin dotter på dennas dopdag för att hon senare skulle kunna använda dess kvistar till brudkrona.
 
 
Att kasta riskorn över brudparet är för att bringa fruktsamhet och rikedom. Lika vanligt som det är med riskorn är det även med konfetti, såpbubblor eller blomsterblad.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback