Weekend is here

 
 
Fredag, igen! Veckorna går verkligen fort nuförtiden.
 
Ikväll ska D ut med jobbet i Trollhättan så jag åker hem till mamma och pappa. Ska köra ett gäng festglada hem till Uddevalla i natt. Dessa dagar kör vi ju dessvärre inte med någon turordning utan jag är fyllechaffis jämt.
 
Annars är det fullt upp i helgen. Har en lillebror som fyller år imorgon så present ska inhandlas till honom. Vi ska även på dop (och fest efter dopet), så även en doppresent samt ny festklänning till mig vill jag hitta. Dessutom ska vi kolla på bilar.
 
På söndag är det skyltsöndag i Uddevalla och alla butiker ska ha olika erbjudanden, så det får man ju inte heller missa. Busy busy!
 
 
 
Ett leopardklätt preggo på jobbet idag
 

Julpyssel

 
 
På söndag är det första advent och fritt fram att börja julpynta. Dessa juliga dekorationer i trä är skapade av Tine K och finns att köpa lite varstans. Gillar man att pyssla kan man säkert skapa liknande själv. Jag ska försöka mig på dem till helgen har jag tänkt.
 
 
 
 

Att säga hejdå

 
 
Igår sålde vi vår ögonsten, Hondan. Tror D tar det hårdare än jag, men vi var allt riktigt deppiga. Kändes så konstigt att komma hem och inte se den på parkeringen och ännu konstigare känns det att vi inte kommer köra den igen. Egentligen var Hondan inte så liten, så trots en bebis på väg, hade vi kunnat behålla den. Problemet var mer att den endast hade tre dörrar, och det hade inte funkat i längden.
 
Köparna var supertrevliga. Maken köpte Hondan till frugan, som ägt fyra innan. Hennes nuvarande Type R skulle gå till dottern. D visade karikatyren på honom (som han även haft som profilbild på Facebook) och dem intygade om att dem skulle ta väl hand om bilen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Så nu är vi på jakt efter en ny bil. Efter många om och men bestämde vi oss slutligen för en kombi, trots att vi från början var ute efter en sedan. Vi har sagt att vi ska bila till Kroatien nästa sensommar och att få plats med barnvagn och all packning blir nog ändå lättare i en större bil (hatar att behöva tänka praktiskt när man ska på semester och tar alltid med mig för mycket). Sedan så kommer det en bebis nr två inom en snar framtid, förhoppningsvis, så det är lika bra.
 
Får dock bli en tuff bil igen. Alltså ingen Volvo här inte. D gillar inte Volvo heller så det är tur. Min chef frågade om det skulle bli en Volvo för oss, i och med att det nästan är lag på det i Sverige för par som ska bli småbarnsföräldrar ha ha. Jag ser det mer som en gubbig bil än familjebil, typ något en 50+ gubbe går och köper.
Annars så har jag inga större krav på vad det blir och låter D bestämma, jag tycker bara till om den är snygg eller ful, och bestämmer färgen. Så har vi lagt upp det hos oss.
 
 

Hej

 
 
Hoppas ni har en fin start på veckan och att ni haft en ännu härligare helg. Fredagkväll tillbringade jag med fina vänner. Jasmina, Samra, Indira och jag hade en tjejkväll. Vi möttes upp när jag kom fram till Uddevalla efter jobbet och inledde med att äta på Kerstin på torget. Relativt nytt ställe i stan och riktigt mysigt. Efteråt drog vi oss hem till Jasmina och fortsatte kvällen där med vin (alkoholfritt för min del) och tjejsnack.
I lördags, efter att D kommit hem från jobbet, åkte vi hem till mamma och pappa på middag och kollade även in Så mycket bättre. Ser ni på programmet? Tycker det har varit bättre åren innan faktiskt.
I söndags tog vi en lång frukost, fotade magbilder och köpte lite nytt till lillen. Nu fattas bara spjälskyddet, mobilen och en bebis så är sängen komplett. Senare på kvällen fick vi trevligt besök av goda vänner, Aida och Idhan och deras söta tjejer.
 
När våra gäster gått hem så skaffade vi Netflix därhemma. Eller ja, vi kör en provmånad till att börja med. Men njaa, inget vi kommer behålla efter provmånaden i alla fall. Det är ju mest äldre filmer. Dem få nya som finns har man oftast redan sett. Det enda som är bra med Netflix är då man får för sig att se en äldre film, man tyckte var bra eller som man inte sett innan. Detsamma är det med tv-serierna. Ibland vill man ju se typ The Walking Dead från allra första början en söndag, då man planerar ligga i soffan hela dagen. Dem senaste säsongerna av tv-serierna har Netflix inte.
Sedan har Netflix är jätteutbud för barn, så när lillen är större kan jag tänka mig att vi kommer ha det. Aida och dem tycker det är jättebra just för att det finns så mycket för barn och deras tjejer älskar det.
 
 
 
Indira hade med sig denna fina julstrumpa till lillen. Love it!
 
 
 
Skulle göra en bananomelett, men det blev mer en bananröra. Keso och blåbär till, jättegott!
 
 
 
Lillens crib so far. Blev påslakansetet Moln i grått från Färg och Form, trots att jag inte är något större fan av Moln-serien, men i grått är det ändå helt okej.
 
 
 
Söndagsmys.
 
 
 
Minsta mössan jag sett. Så himla söt, finns på Åhléns.
 

Babybump vecka 26

 
 
 
 
 
Hur långt gången: 26 veckor (25+6).
Kön: Pojke.
Viktuppgång: 6,8 kg.
Kläder: Mammabyxor/jeans och mina vanliga kläder (som börjar sitta allt tightare nu).
Bristningar: Nej.
Naveln putar utåt eller inåt: Inåt, men det verkar som om den snart kommer puta utåt.
Sömn: Vaknar rätt ofta, speciellt då jag ska vända på mig. Som tur är somnar jag om direkt, så sömnen är fortfarande bra.
Bäst denna veckan: När D pratade med bebisen och la örat mot magen och fick en spark i ansiktet. 
Saknar: Still the same, vin. Speciellt i fredags på tjejkvällen.
Cravings: Apelsiner och annan sur frukt.
Bebisens rörelser: Denna vecka är Zlatan tydligen på semester, för det har vart väldigt lugnt där inne.
Illamående: Nej.
Vigselringar på eller av? På.
Glad eller retlig: Happy!!
Ser fram emot: Första advent.
 
Andra symptom: Bebisen reagerar nu med högre puls när den hör ljud och börjar även reagera på beröring. Som jag skrev ovan så brukar den lille sparka tillbaka när man tar på magen och pratar med den. Himla roligt!
Är även vanligt att drabbas av halsbränna nu, men det har jag inte känt av ännu. Ibland kan det kännas konstigt efter att man druckit och ätit, nästan som att drickan eller maten helt plötsligt inte får plats. Antar att bebisen då flyttat på sig och hamnat längre upp. Lyckligtvis går det över rätt fort. Ibland kan det även kännas obekvämt, nästan göra lite ont, då den ligger väldigt långt ut på sidorna. Men då brukar jag bara putta till så att den flyttar på sig.
 
 

Mystorsdag!

 
 
Ikväll tänds julbelysningen i Uddevalla city. Åh vad jag längtat. Denna tiden på året är ju faktiskt den allra mysigaste. Uddevalla brukar vara riktigt fint smyckat till jul.
 
Jag ska strax möta upp tjejerna för en fika på Blomsterkroken (vi inviger nytt ställe). Denna gången är faktiskt alla med, så det kommer bli en massa tjöt. Sedan ska jag hem och mysa med världens bästa man (ja, faktiskt).
 
Imorgon är det fredag, igen. Veckorna går himla fort nuförtiden. Efter jobbet blir det tjejkväll med Jasmina och Indira. Vi har ju planerat detta ett tag, så det är kul att det blir av. Vi skulle egentligen vara i Göteborg, men det blir Uddevalla istället.
 
Trevlig torsdag!
 
 

Försäkringskassan

 
 
I veckan skickade jag in ett moderskapsintyg, som jag fått av barnmorskan, till Försäkringskassan. Så nästa steg är att man får hem papper för att fylla i vad man tjänar och så vidare. Har inte börjat sätta mig in i systemet ännu med föräldradagarna, verkar lite rörigt vid första anblick, men snart får man börja plugga på.
 
Det jag mest funderar över är hur allt kommer funka då jag bara kommer att ta ut dem första två veckorna och därefter bara dagar då jag känner för att vara ledig (och inte vill ta ut min semester). Alltså, om det blir struligt. Det är med andra ord nu bestämt att jag ska fortsätta jobba heltid precis som vanligt, med den enda skillnaden att jag kommer göra detta hemifrån istället. Givetvis kan jag fortfarande ta tillbaka mitt beslut fram tills februari, men jag har faktiskt bestämt mig för detta och tror det kommer gå galant. Självdisciplin och planering är ju mina starka sidor, framförallt när det handlar om mitt yrkesliv.
 
När frågan om mammaledighet bestämdes så tyckte jag att vi inte skulle skylta med detta, då det som med allt annat som har med mammor och barn att göra, engagerar väldigt många. Inte för att jag bryr mig det minsta egentligen, utan för att jag helt enkelt inte är intresserad av att höra vad andra tycker. Fast å andra sidan, när jag väl bestämmer mig för något, så brukar andra som tycker annorlunda mest göra mig än mer beslutsam ha ha.
 
D kommer självklart hjälpa till, det gör han ju redan (finns nästan inget bara jag gör hemma). Behövs han hemma så är han pappaledig. På det sättet är vi båda hemma med lillkillen och hur mysigt är inte detta! Bästa fördelen, med att kunna jobba hemifrån, som finns faktiskt. Förutom att man kan vara hemma med lillen hur länge man än vill.
 
 
 

 

Spjälsäng - check!

 
 
I helgen köpte vi en spjälsäng till vår lilla kille. Det blev en Sundvik från IKEA. Tyckte den var finast med sina raka linjer, jämfört med dem andra, och så kändes den stadigast dessutom. Det blev även en madrass. Tanken var att vi skulle köpa täcke och kudde när vi ändå var igång, men jag blev så himla osäker på det där med kuddar och täcken. Nu har jag dock läst på massor och kollat olika forum. Just forumen gör en än mer osäker, men Socialstyrelsen rekommenderar en mjuk kudde till nyfödda. Man ska nog göra det man tycker är rätt enligt en själv, så nästa gång vi är där kommer jag faktiskt att inhandla både täcke och kudde. Jag menar, man kommer ändå hålla koll på sitt barn. Läskigare tycker jag det är att låta barnet sova med en i sängen, det kommer inte vi att göra i alla fall.
 
Så nu har jag redan börjat planera vad man ska ha för spjälskydd och sängkläder. Himla svårt att bestämma sig ju! Ända sen jag såg den första bilden nedan fastnade jag för kombinationen vitt, ljusgrått och pastelligt blått. Men det är faktiskt rätt svårt att hitta något som överensstämmer helt. Hittills gillar jag stjärnmönstret från NG Baby i svart eller marinblått och By Nords olika bäddset med djurtema. Sedan så skulle ju Färg och Forms molnserie i grått funka, men jag är rätt trött på just molnen. Känns lite uttjatat och då har jag inte ens barn sen innan.
 
 
 
 

 

Babybump vecka 25

 
 
Denna vecka får lillens favoritaktiviteter pryda canvastavlan.
 
 
 
 
 
 
Hur långt gången: 25 veckor (24+6).
Kön: Pojke.
Viktuppgång: 6,1 kg.
Kläder: Mammabyxor/jeans och mina vanliga kläder utöver detta.
Bristningar: Nej.
Naveln putar utåt eller inåt: Fortfarande inåt, men nu ser den liiite annorlunda ut.
Sömn: Har börjat använda en sådan där gravidkudde. Den är toppen, så sömnen är ännu bättre nu.
Bäst denna veckan: Barnmorskebesöket och att höra bebisens hjärta! Nästa gång måste jag spela in det så att D får höra, han var besviken att jag inte gjorde det denna gången.
Saknar: Ja, vad tror ni . . . att hinka ett par liter vin så klart!
Cravings: Apelsiner.
Bebisens rörelser: Jag säger bara en sak . . . Mini-Zlatan.
Illamående: Nej.
Vigselringar på eller av? På.
Glad eller retlig: Glad och lycklig.
Ser fram emot: Jul.
 
Andra symptom: Ländryggen spökar fortfarande. När jag var hos barnmorskan i tisdags fick jag ett nummer till en sjukgymnast som ska vara bra på detta med foglossning, så blir det värre får jag boka en tid. Annars tyckte hon jag skulle börja med gravidyoga, för det skulle vara jättebra.
Nu kan man börja känna av livmoderns tyngd, allteftersom magen växer. Detta kan leda till kramp i benen förutom att ha ont i ryggen. Dessutom kan man nu börja bli svullen om fötter och anklar. Vare sig kramp i benen eller svullna fötter och anklar känner jag inte av alls. Förhoppningsvis gör jag inte det i fortsättningen heller.
Vidare kan barnet ligga och trycka på urinblåsan, vilket gör att man får gå på toaletten ofta. Yep, mini-Zlatan där inne gör detta speciellt då jag är på jobbet. Känns som jag sitter på toa och kissar oftare än att jobba ibland.
 
 

Minimonster

 
Nytt till bebisen är denna ursöta nappbox från Cult Design. Så nästa grejj får bli att köpa ett par små nappar att fylla den med.
 
Om man vill kan man ju köpa till fler delar som på bilderna nedan. Ett fat och sedan ha en lampa eller kruka bredvid. Har inte riktigt bestämt vad jag vill ha eller var den skall stå så det blev bara nappboxen än så länge. Det lutar faktiskt åt lampan.
 
I serien finns även en burk för tänder och en sparbössa.
 
 
 
 
 

Donut worry, be happy

 
 
Igår kväll strax efter att vi lagt oss ringer mamma och pappa. "Väckte vi dig? Ja, pappa ska ju på julbord imorgon, kan han ha på sig den här kombinationen?" Jag bara "Skojar ni eller?". Det behövdes en tredje röst i beslutsprocessen tydligen, synd att dem ringer halv 23 bara (ja, okej, vi lägger oss extremt tidigt nuförtiden ha ha, men ändå)!!!
 
Ikväll blir det thaimat, Idol och fredagsmys med mamma. Idol börjar ju 19 ikväll på grund av fotbollen, för er som inte visste. Temat är Unplugged och det gillar jag skarpt. Innan det börjar ska vi göra en avstickare till IKEA också.
 
D ska iväg och kolla på fotboll, skönt att slippa gap och vrål hemma. Jag hade inte nerverna att se Kroatien-Island, så det blev en perfekt lösning.
 
Hoppas ni får en underbar fredagkväll ♥
 
 
 

 

14e november 2013

 
 
'Mig äger ingen', som jag och mamma var och såg igår, var jättebra! Den var självklart tung emellanåt i och med att pappan i filmen är alkoholist. Persbrandt var helt fantastisk! Så ska ni på bio framöver måste ni se denna film.
 
Idag fick jag sovmorgon. Skulle på Skatteverkets infoträff och den hölls i Uddevalla, så det var inte långt till jobbet idag. Tyvärr var det ju inte riktigt vad jag hade trott. Det var helt enkelt lite information om det mesta. Jag hade hoppats att dem kanske skulle gå in på djupet på mer avancerade ämnen. Dock har man lärt sig något nytt i alla fall.
 
Träffade Samra för en jättetrevlig lunch. Vi var på ett så himla mysigt ställe, självklart har jag glömt bort vad det heter. Blomstergården någonting tror jag. Mysigt inrett, med god mat och till råga på allt hade dem jättegod fika. Så nästa torsdag får vi sticka dit alla tjejer och byta ut Espresso House. Idag fick jag avboka fikan för egen del. I och med att jag slutade tidigare hade jag lovat att stå för middagen. Annars är det ju D som lagar mat vareviga dag, så han var glad. Det blir en romantisk middag ikväll och Thaigryta med massa kokosmjölk står på menyn.
 
 

Mitt i veckan

 
 
Bio står på schemat ikväll med mamma. Vi ska se hyllade 'Mig äger ingen' med Mikael Persbrandt. Längtat efter att få se den.
 
Måste berätta en rolig sak från i våras. I närheten av vårt kontor finns det ett företag som säljer lyxiga bilar, typ Rolls Royce. Så en morgon när vi sitter och fikar säger någon "Ja, tydligen var Micke Persbrandt här igår och provkörde några bilar". Jag höll på att sätta kaffet i halsen. Då hade jag dagen innan, på mina rökraster, just sett en hel del bilar av den typen köra förbi. Tyvärr hade jag inte brytt mig så mycket om att titta efter föraren. Men jag brukar ändå skryta med att Micke passerat mig med ett par meter liksom!!! Tänk om han hade stannat och frågat efter en vägbeskrivning? Då hade jag nog svimmat ha ha.
 
Hepp, nu måste jag upp och röra på mig för hyresgästen inne i magen has gone bananas!!
 
 
 
 

Heartbeats

 
 
I morse var jag hos barnmorskan. Nu äntligen kommer dessa möten att köra igång mer regelbundet. Idag tog vi blodprov, vikt, mätte blodtrycket, mätte magen och lyssnade på bebisens hjärtslag. Blodsocker, järnvärden och blodtryck såg jättebra ut. Skönt att veta. Måttet på magen (SF-måttet) var 23 cm och nu har jag min startpunkt på kurvan.
Att lyssna på bebisens hjärtslag var jätteroligt. Slog mellan 130 och 140 slag i minuten så vi nöjde oss med 136. Det var så roligt, för så fort vi satte instrumentet mot magen och började lyssna så kom en megaspark just där. Sedan fortsatte den lille att sparka så han tyckte väl vi störde.
 
Fick även en massa blanketter, bland annat en som skall skickas in till Försäkringskassan samt de man skall ha med sig till förlossningen. Dessutom pratade vi lite om att ha blodgruppen 0 negativ. Inget märkvärdigare än att man får en spruta efter förlossningen. Att det uppstår komplikationer var tydligen väldigt ovanligt.
 
Jag fick även anmäla mig och D till föräldraträffen den 14:e januari. Dem har ändrat rutinerna för dessa i Uddevalla och kör en heldag istället för flera kvällar, som det var förut. Tycker det passar oss mycket bättre och det ska bli spännande och roligt att få gå.
 
 

Update; the god damn weddingdress!!!!!

 
 
Som sagt så skulle jag fotas i min brudklänning idag. Vill ju ha så många bilder jag bara kan, innan jag säljer den. Alltså, jag vet inte hur jag tänkte. Trodde ju inte att jag var såå mycket tjockare, men det är jag. Hysteriskt roligt hela situationen. D fick hjälpa till att få på mig klänningen och vid höfterna så tog det stopp. Av med den för att prova kliva i den istället, men det funkade inte med underkjolen. Så då provade vi igen. Fick ju gapa på D att han skull dra, men att han absolut inte fick dra i spetsen. Efter en hel del slit satt klänningen på!! Jag frågade D om han trodde att jag kunde knäppa den i bak om jag höll in magen lite, men det kunde jag VERKLIGEN inte. Saknades ju en halvmeter tyckte han ha ha.
 
Vi lyckades få till en massa kort i alla fall. Men åhhh vad jag ångrar att jag inte gjorde detta tidigare. Typ innan magen började växa. Men men, nu har man i alla fall en rolig historia att minnas och berätta om när man tittar på bilderna. Jag tog även en massa kort när den bara hängde på galjen, så att jag verkligen fick med alla detaljer. Den underbara spetsen, stenarna, urringningen, hur den glittrar och så släpet. My gosh! Det ÄR verkligen min drömklänning och den finaste brudklänningen jag någonsin sett!! Helt klart värd alla pengar jag lagt på den!
 
Att sätta igång processen med att sälja sin brudklänning när man är preggo och har alla dessa hormoner i kroppen är inte en bra idé. Jag vet inte hur många gånger jag sa idag att jag skiter i att sälja den. Hur deppig jag kände mig och bara låg bredvid och studerade den. D tycker nog jag är helt kokko i skallen vid detta laget. 
 
 
 
 
 
 
 

Babybump vecka 24

 
 
Förutom den vanliga gravidappen har jag en amerikans version också. Jättebra är den! Till exempel så talar den om hur stort barnet är i jämförelse med en frukt/grönsak. Denna veckan står det att bebisen är lika stor som ett granatäpple. Tyckte det var himla roligt. I den svenska appen så står det att bebisen är 21 cm lång, så jag har inte riktigt greppat det där. Ett granatäpple är ju mycket mindre. Men det kanske är om den lille kurar ihop sig till en boll? Nästa vecka så står det "Your baby is the size of a Grapefruit". Nu undrar jag verkligen vad för frukt/grönsak det är i vecka 40! Ja okej, jag har redan kollat upp det ha ha. 
 
 
 
 
 
 
Hur långt gången: 24 veckor (23+6).
Kön: Pojke.
Viktuppgång: Fortfarande 5,5 kg.
Kläder: Mammabyxor/jeans och mina vanliga kläder.
Bristningar: Inga ännu.
Naveln putar utåt eller inåt: Inåt.
Sömn: Förra veckan konstaterade jag att det inte blir något mera sovande på magen. Trots detta är sömnen bra. Enda avbrotten är ju då man går upp för att kissa.
Bäst denna veckan: Vi har haft riktigt roligt åt hur magen rör på sig, nu ser man det ju klart och tydligt utifrån. Försökte till och med spela in det, men dem bästa moments missar man ju alltid.
Saknar: Viiiiiiiiin!!
Cravings: Satsumas (så sura som möjligt).
Bebisens rörelser: Det är ju en riktig kickboxare som bosatt sig där inne.
Illamående: Nej.
Vigselringar på eller av? På.
Glad eller retlig: Happy!
Ser fram emot: Barnmorskebesöket i övermorgon. 
 
Andra symptom: Jag har ont i nedre delen av ryggen, och ibland känns det som om benen inte sitter ihop med resten av kroppen. Antar att det är foglossning det handlar om. Har faktiskt inte ont jämt, utan det kommer för det mesta om kvällarna. Igår kväll fick D ta på mig strumporna, för det gick helt enkelt inte att göra detta själv. Gravidyoga sägs ju göra susen, och jag är dessutom sugen på att prova detta överhuvudtaget. Så får verkligen kolla upp när kursstarterna är.
 
Annars är allt frid och fröjd.
 
 

Magbilder och brudklänningar

 
 
Ugnspannkaka till frukost. Medans den gräddas kan vi ju summera denna veckan. Måndagen och tisdagen varvades mellan jobb och myskvällar hemma. På onsdagen åkte jag och D hem till min faster efter jobbet. Min kusin fick hjälp med att boka resa till Paris och vi fick även gosa med deras nya hund Diva. I torsdags var det fika med tjejerna som vanligt efter jobbet, men Espresso House byttes denna gången ut mot Lejas. Monika har inte kunnat vara med på ett antal veckor på grund av dubbelbokningar, så hon får verkligen ta sig i kragen till denna torsdag. I fredags var D på after work och jag köpte med mig thaimat hem och tittade på Idol. Hämtade även ut en del paket så nu är hushållet både en Moccamaster (vår nya älskling), julgardiner och än mer julpynt rikare. En hemlis är ju att den nya, juliga hissgardinen redan sitter uppe i köket ha ha. Jag som bara skulle prova . . .men den var så fin så den blev kvar (äsch, det är ju jul snart). Får dock ta ner den och stryka den i alla fall. Igår var jag hemma hos Jasmina, hjälpte henne att färga håret, men framförallt var jag ju över med hennes födelsedagspresent. D var kvar hemma och tvättade. Resten av eftermiddagen försökte vi oss på att göra revbensspjäll (annars har vi alltid köpt färdiga) och dem blev så jäkla goda. Det var inte heller så svårt att lyckas med. Kvällen tillbringades i soffan framför Så mycket bättre, innan jag stensomnade. Idag, efter frukosten, så ska vi ju ta veckans magbilder (som vanligt på söndagarna). Men D ska även fota mig i min, hör och häpna, brudklänning!! Den har hängt i sovrummet ända sen bröllopet för att jag ville ta fler bilder i den, innan jag lämnade in dem för tvätt. Har blivit stressad varje gång jag sett den just för att det aldrig blir av och sedan var jag ju rädd att jag snart inte skulle komma i den. Så vi får se hur det går idag. Får väl hålla in magen till max, eller nått. Men i och med att det är det absolut vackraste plagget jag någonsin kommer att äga så vill jag ha en massa bilder i den innan jag säljer den. Känns nästan deprimerande att jag ska sälja den, men läggar man så mycket pengar på en klänning är det inte värt att ha en mindre förmögenhet bara hängandes i garderoben. Sedan får vi se vad denna söndag har att erbjuda. Vädret ser i alla fall ut att bli på topp.
 
Vad ska ni hitta på?
 
 
 
 
 

Hvar

 
 
 
 
 
Jag har ju lovat att skriva lite utförligare om Hvar, specifikt Hvar stad, och nu äntligen kommer det ett inlägg.
 
Hvar stad är huvudorten på ön med samma namn. Ön brukar även kallas för lavendelön, då blomman lavendel börjar blomma i början av juli och färgar hela ön i sin karaktäristiska lila färg. Hvar stad består av medeltida byggnader och här återfinns bland annat en av de äldsta fungerande teatrarna i Europa från år 1612, en vacker katedral och många andra historiska byggnader. Staden domineras av fästningen vars siluett ständigt skymtar i bakgrunden och från denna skådas en underbar vy över staden och övärlden utanför.
 
Ta sig hit
 
Det enklaste sättet att ta sig till Hvar är att ta färjan från Split. Den går flera gånger om dagen, även under lågsäsong. Man kan ta sig hit från ett par andra ställen också, så ett bra tips är att kolla in [http://www.hvarinfo.com/travel-to-island-hvar/] då man planerar en tripp hit.
 
Vi tog färjan från Split till Stari Grad (Hvar) och denna resa tog ca 2 timmar och kostade runt 50 kn (ca 62 SEK). Väl framme så går det bussar till Hvar stad. Bussresan tar ca 30 minuter och kostar runt 35 kn (ca 44 SEK).
 
Vår första kväll tillbringade vi i Stari Grad (väl framme på torget i Stari Grad så fattade vi att det var Hvar stad vi skulle till ha ha). Stari Grad (betyder Old City) är lite mindre, lugnare och familjevänligare än Hvar stad. Riktigt mysigt ställe, så helt klart värt ett besök.
 
 
 
Ovan; färjan till Hvar från hamnen i Split.
 
 
 
Boende
 
 
 
Utsikten från vår terass
 
 
 
När jag och D reser så bokar vi oftast inte boende i förväg. Det underlättar att man kan språket, men dem flesta pratar faktiskt engelska idag. Väl framme på destinationen går vi till ett turistkontor och talar om hur och var vi vill bo. Fördelen är att man kan se boendet IRL innan man betalar för x antal nätter. Dessutom är det lättare att framföra sina krav. Nackdelen är att man kan tvingas ta antingen dyra boenden eller billiga boenden ingen vill ha, speciellt om man reser under högsäsong och kommer sent på kvällen. Vi har för det mesta haft tur och fått fina boenden. När det gått åt pipan så har vi bara betalat för en natt och letat nytt dagen därpå.
 
Just i Hvar stad fick vi ett rum, med ett litet kök och egen toalett/dusch. Dessutom hade vi en jätteterass med havsutsikt. Boendet låg i närheten av Hula-Hula beach som är en av dem populäraste i staden. Att ta sig in till centrum tog runt 10-15 minuter med en vacker strandpromenad. Nästa gång bor vi gärna på samma ställe.
 
 
 
En del av promenadsträckan in till stadskärnan
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta coola hotell nedan passerade vi dagligen in mot stadskärnan. Fullt med skandinaver som bodde här, så det finns säkert något svenskt bolag som anordnar resor till just detta hotell.
 
 
 
 
 
 
Utflykter/Nöjen
 
På torget i Hvar stad står fiskare och hyr ut små båtar för ca 400 kn (500 SEK). Dessa kan man ha i en heldag och åka runt och utforska ön på egen hand.
 
Från samma plats går det även turer ut till Pakleni Islands varje halvtimme för en liten peng. På dessa små öar finns det sandstränder, små vikar att simma in i, barer och restauranger samt nudiststränder.
 
Man får inte heller missa att vandra upp till fästningen Španjola som vilar över staden Hvar. För mer om just detta se inlägget HÄR.
 
När det gäller nöjen så är Hvar en av Kroatiens främsta destinationer. Man kan alltså festa dygnet runt, om man så skulle vilja. Utbudet är massivt och det finns verkligen något för alla. Vill man ha kul på dagen så beger man sig bara till Hula Hula beach. På kvällen nalkas after beach, och den lilla ön förvandlas snabbt till ett livligt ställe.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bad
 
Man kan välja stränderna till vänster eller höger om stadskärnan. Stränderna till vänster är dock populärast och alltså är det även mer folk som hänger här. Det finns dock något för alla. För festprissen är det Hula Hula beach som gäller. Här hänger man med massa folk bland strandbarer och skön musik. Vi valde att bo på denna sidan i närheten av Hula Hula. Det är en lång strandremsa, så man kan välja att gå ifrån en bit om man vill ha det lite lugnare, men ändå vara mitt i smeten, vilket jag och D oftast gjorde.
 
Just i Hvar stad så är det klapperstensstränder och vattnet är kristallklart. Vill man ha sandstränder finns detta på andra ställen av ön, eller om man tar sig till någon av småöarna strax utanför.
 
 
 
 Vi käkade oftast frukost och lunch på Hula Hula beach. Så maten här rekommenderas starkt. Senare på dygnet är stället dock fullt av partyfolk och desto livligare. Vattnet är så rent att det inte är några problem att fånga vare sig sjöstjärnor, havsborrar eller bläckfisk
 
 
 
Mat/dryck
 
Vi har ätit så himla gott i Hvar stad och det finns massor av mysiga restauranger att välja på. Två tips är Marinero (som dessutom är ett vandrarhem) och Dalmatino. Kön till båda restaurangerna är stundtals väldigt lång, men då får man helt enkelt ta något att dricka medans man väntar. Marineros priser är billiga (?!) och maten supergod. Prova squashsoppan med räkor till förrätt och någon av pastorna till varmrätt. Vi valde oftast någon med skaldjur. Delicious!
 
Dalmatino är inte lika billig som alternativet ovan, men så värd pengarna. Man välkomnas av en god, hemmagjord shot av carob (johannesbröd) och efter maten bjuds man på ett glas Prosek. Bara det är ju superb service. Man måste testa Plata Dalmatino, olika sorters kött med massa ugnsrostade grönsaker, för två till varmrätt. Lämnar inga magar besvikna!
 
 
 
 
Forever Living eller Napitak srece (en drink som skall giva tur) lät inte fel
 
 
 
 
Finns en massa schyssta ställen att äta och ta en drink på
 
 
 
 
 
 
Helhet
 
Vi älskade vår vistelse i Hvar stad. Blir helt klart ett besök på denna underbara ö kommande sommar.
 
Det är ett riktigt jetset ställe med folk som kommer dit i sina lyxiga yachter, så priserna är högre än på många andra ställen i Kroatien. Men man får så mycket annat på köpet.
 
Att det är ett festställe stämmer också, och många unga över hela världen kommer hit om somrarna. Dock är det en annan klass på människorna. Alltså ser man inte mycket fylla på gatorna och att jämföra det med till exempel Alanya är som att jämföra Alanya med Nice.
Är man inte ute efter att festa sig nätterna igenom märker man inte heller inte av allt det livliga. Vi var mera ute efter en romantisk vistelse, äta och dricka gott om kvällarna, så när vi var på väg hemåt stötte vi på folk som precis begav sig ut i nattlivet. Ibland satt vi kvar senare på någon cool bar. Just det man känner för stunden erbjuds på detta underbara ställe och lämnar ingen besviken.
 
 
 
 
 
 
 
 ♥
 
 

Throwback Thursday!

 
 
Jag och D firade 5 år tillsammans i Milano. 8 år firade vi i Paris, men denna gången blev det även en födelsedagspresent till min lillebror som fick hänga med samt en Champions League match. Eftersom det inte blir någon vinterresa denna vinter så tänkte vi ta en weekendresa och fira 9 år tillsammans i någon storstad. Vi funderar på London eller Dublin runt den 11:e december. Just nu lutar det åt London då D vill se en Premiere League match och jag vill se Queen musikalen.
 
 
 
 
 

Inspiration - barnkammare

 
 
Sist gång jag bloggade om barnkammare (se inlägget HÄR) var det ett väldigt ljust rum som för det mesta gick i vitt, med inslag av pastelligt blått och grått. Denna gången är det lite mer färg, men fortfarande ljust och fräscht. Jag gillar verkligen kombinationen av vitt, grått och turkost till ett pojkrum.
 
 
 

 

November

 
 
Ny vecka och vi är äntligen inne i november. Snart har vi snö på backen och julen är här. Åh, vad jag längtar! Har redan köpt en julgardin till köket och lite juldekorationer. Helt tillåtet nu när det är typ tre helger kvar till första advent.
 
Helgen gick lika fort som vanligt. Vi hade mina föräldrar och lillebror på middag i lördags och igår kom Davors mamma och bror och hälsade på.
 
Nu längtar jag mest hem och till vår sköna soffa. Tända massa ljus och ligga under en filt hela kvällen, det är ju ändå måndag och allt.
 
Peace out!
 
 
Movember?! Jag fattar inte!
 
 

Babybump vecka 23

 
 
Happy Halloween! Klart man ska festa till det lite denna veckan. D tyckte jag var sååå fin, så jag antar att hela poängen med att vara utklädd till en häxa går förlorat, men what the heck. En sötare variant av häxa får ni i alla fall.
 
 
 
 
 
 
Hur långt gången: 23 veckor (22+6).
Kön: Pojke :-)
Viktuppgång: 5,5 kg.
Kläder: Fortfarande endast mammaplagg nertill. Annars bär jag mina toppar och linnen samt klänningar precis som vanligt.
Bristningar: Nej, smörjer ju in mig hela tiden.
Naveln putar utåt eller inåt: Inåt (thank God).
Sömn: Inget mer sovande på magen. Känns obehagligt, och varje gång jag hamnar på magen sparkar den lille i protest. Trots detta är sömnen förvånansvärt bra, även då jag ligger på rygg. Vem hade trott det!
Bäst denna veckan: Då jag kände en ny typ av rörelser, antar att mini vände och vred på sig. Kändes från ena sidan av magen vidare till nästa och så tillbaka igen. OCH så självklart Halloween. Tänk vad kul att göra i ordning vår skrutt nästa år.
Saknar: En för-förfest då man sminkar och gör sig i ordning smuttandes på vin!! 
Cravings: Satsumas och kiwi.
Bebisens rörelser: Yep, här sparkar vi och vänder på oss hela tiden!
Illamående: Nej.
Vigselringar på eller av? På.
Glad eller retlig: Glaaaaaad jämt!
Ser fram emot: Mitt besök hos barnmorskan den 12:e. Kul med ett riktigt besök (tror hon mäter magen för första gången nu) liksom.
 
Andra symptom: Barnet kan nu urskilja olika ljud både inifrån och utifrån mammans kropp. Man kan stimulera barnets utveckling av nervsystemet genom att prata med och sjunga för det redan nu. Så vi brukar "prata" med mini. Ibland har jag märkt att han sparkar till när man säger något, efter att ha varit tyst ett tag. Precis som om han verkligen reagerar på ljudet. Kan ju vara ett sammanträffande, men lite roligt är det i alla fall.
 
Ibland kan det kännas obehagligt, beroende på hur den ligger, men som tur är har detta gått över fort. Just när den vänder sig var riktigt obehagligt häromdan. för att det kändes så extremt mycket. Blev nästan lite orolig för hur det kommer bli om 10 veckor, när den är starkare. Men som en kompis sa, då är det också trängre, så det kanske inte är lika lätt att kick mom's ass.
 
Det är roligt att vara gravid!
 
 

Mobil till spjälsängen

 
 
Kikar runt lite på mobiler och utbudet är ju inte så himla stort tyvärr. Förutom Jabadabados trämobil som ni hittar här som är sådär, har jag inte fastnat särskilt mycket för någon. Så, om man inte vill ha Mumin, Pingu eller andra färgglada och tråkiga mobiler finns det inte många kvar att välja på.
 
Är man däremot villig att beställa något från Etsy ser det mycket ljusare ut. Massor av roliga och annorlunda mobiler i alla möjliga färger och material.
 
 
 
Luftballonger, brandbilar och flygplan
 
 
 Båtar
 
 
 Valar, fladdermöss, ugglor och elefanter
 
 
Superhjältar, fiskar, monsters och glassar
 
 
 
Visst är dem bedårande? Mina favoriter är luftballongerna, fladdermössen och superhjältarna. Båtarna kan jag också tänka mig, fast då hade jag kört på ett marint tema i hela sovrummet. Så kanske lite senare när mini har ett eget rum. Så fort jag bestämmer mig blir det en beställning, eller vad tror ni, klarar man av att knåpa ihop något sådant här själv? (Ja, okej nu fick jag en fix idé om att faktiskt försöka mig på det själv . . . fortsättning följer!)
 
 

Pumpkin

 
 
 
 

Vår pumpa lyckas ju inte riktigt se läskig utan snarare . . . jätteglad. Well, nästa år ska jag lägga ner lite mer tid på den. Denna fick vi knåpa ihop halvtimmen innan Vikings började ha ha.
 
Hej på er. Äntligen fredag ju. Som vanligt på fredagarna blir det Idol och tacos med hjärtat ikväll, följt av en bra film (dock somnar jag ju alltid 5 min in i den). Jag hoppas att jag hinner med en sväng till kyrkogården för att tända ljus för alla kära som inte finns med oss längre. Det hör till när det är Allahelgonadagen.
 
Imorgon blir det en tripp till IKEA med fina Jasmina. Hon ska shoppa minikök (sådant som barn leker med) och jag passar på att kika på spjälsängar. Vi kommer eventuellt köpa det till mini snart, så får det stå. Lika bra att börja handla allt nödvändigt redan nu.
Sedan på lördageftermiddag kommer mamma, pappa, Toni och Ruffe. Jag ska slänga ihop nått gott och sedan blir det film. Vi har äntligen köpt fyra 3D-glasögon utöver dem två man fick med tv:n, så vi ska se Sagan om Pi. Jag och D såg ju den på bio, men resten av gänget har inte sett den ännu, och den är faktiskt riktigt bra. Men man ska verkligen se den i 3D så att den kommer till sin rätta.
 
Ha en underbar weekend!