Hvar - Španjola fästningen

 
 
 
 
 
Om man besöker Hvar så får man inte missa att vandra upp till Španjola fästningen. Utsikten över den lilla staden är helt underbar. Dessutom är vandringen upp minst lika vacker.
 
Vi steg upp i ottan för att undvika den värsta hettan och kl 7 var vi på väg. Trots detta var det redan himla varmt och efter ett tiotal minuter var vi redan svettiga. Vi köpte med oss vatten på ett litet bageri och sedan var det bara att börja klättra uppför trapporna.
 
 
 
 
 
 
Självklart räknade jag trappstegen, men tyvärr har jag helt glömt av hur många dem var ha ha. Såå typiskt mig! Har för mig att det var närmare 300 stycken, så nästa gång någon vandrar upp får ni återkomma med det exakta antalet trappsteg.
 
Man klättrar sig hela vägen upp genom trånga och mysiga kullerstensgator, innan man kommer till själva ingången till fästningen.
 
 
 
 
 
 
Här gjorde vi ett stopp för att återhämta oss och njuta av utsikten. Då man är innanför grindarna har man kommit ungefär halvvägs.
 
 
 
 
 
 
 Därefter vandrar man på en stig resten av vägen upp till fästningen.
 
 
 
 
 

Förutom själva utsikten, så ser man massor av fint på vägen upp. Vildvuxna kaktusar, palmer som blommar och även ett gammalt kapell.
 
 
 
 
 
 
 

. . . och äntligen är vi precis utanför fästningen.
 
 
 
 
 
 
Španjola fästningen öppnar kl 8 på morgonen och inträdet är runt 20 kuna (ca 20 SEK). Eftersom vi fick vänta i ett par minuter (guiderna hade försovit sig) så slapp vi betala inträdet.
 
 
 
 
 

Fästningen byggdes i början av 1500-talet och på området finns ett museum där man kan spana in den imponerande samlingen av amforor och andra föremål från antiken och medeltiden. Dessutom finns det ett fängelse som man kan klättra ner i och utforska.
 
 
 
 
 
 
Men det är utsikten som stjäl all uppmärksamhet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vill man börja sin morgon med en skön (dock svettig) vandring bland underbara omgivningar så rekommenderar jag verkligen denna tur. Ibland tröttnar man faktiskt på att bara ligga och sola på playan. När man sedan kommer ner till piazzan och staden vaknat till liv är det rätt schysst att sätta sig ner på något kafé och äta frukost medans man spanar på alla turister.
 
Glöm dessutom inte att rista in era namn på någon utav alla signerade kaktusar på vägen ner från Španjola fästningen.
 
 
 
 

Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback